Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ελληνικές Γραμματοσειρές

Μετά από προτροπή φίλου, αποφάσισα να δοκιμάσω να γράφω ότι είδους κείμενο για προσωπική αλλά και για  πιο ‘επίσημη’ χρήση, σε μια πολύ όμορφη και προσεγμένη, κατά τη γνώμη και αισθητική μου, γραμματοσειρά.

Η γραμματοσειρά λέγεται GFS Neohellenic και μπορείτε να την κατεβάσετε από το επίσημο ιστότοπό της http://www.greekfontsociety.gr/pages/gr_typefaces1.html καθώς και αρκετές ακόμη. Είναι φτιαγμένη ειδικά για τα ελληνικά, και το όλο project έχει σκοπό να αναβιώσει γραμματοσειρές που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς για την τύπωση ελληνικών βιβλίων σε τυπογραφεία της Ελλάδος και του εξωτερικού

Έχει ένα μάλλον παλιομοδίτικο στυλ μα αυτό είναι και το στοιχείο της που με έκανε να την προσέξω. Μπορεί να μην φαίνεται τόσο καλή για ανάγνωση στην οθόνη, αλλά στην εκτύπωση είναι κάτι παραπάνω από ευκρινής και ευανάγνωστη ακόμη και σε μικρό μέγεθος.

Οι λατινικοί χαρακτήρες που εμφανίζει δεν είναι εφάμιλλοι των ελληνικών και αυτό είναι και μια αδυναμία της. Πάντως για την ελληνική γλώσσα, είναι μια από τις καλύτερες γραμματοσειρές που έχω δει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: